Achter de schermen bij liaison partner Security Academy


14 april 2025 organiseert PCSI de vierde editie van het PCSI Liaison Partner Event. Een dag vol kennisuitwisseling, samenwerking en inspiratie. In aanloop naar het event komen een aantal liaison partners aan het woord. Hier geeft Rick Strijbos (managing director, Security Academy Nederland) een inkijkje in de samenwerking met PCSI en de impact die samen gerealiseerd wordt. 

Security Academy is het opleidingsinstituut in Nederland dat zich richt op informatiebeveiliging, business continuity, privacy & data protection en crisismanagement. “Wij bieden opleidingen aan op hbo-niveau voor (aankomende) beveiligingsspecialisten die méér zoeken dan alleen vakinhoud. Inmiddels bestaat ons portfolio uit 50 verschillende opleidingen, van zeer technisch tot de menselijke kant belichtend en alles daartussen. Ons doel is om professionele beveiligers op te leiden die als brug tussen management en operatie kunnen acteren”, vertelt Rick Strijbos, die als managing director verantwoordelijk is voor de aansturing van de afdeling Client Support en het onderhouden van contacten met opdrachtgevers en partners. 

Waardevolle, informele samenwerking 

“We zijn een liaison partner van het eerste uur. In mei 2020 vond het eerste contact met PCSI plaats en in april 2021 zijn we formeel verwelkomd als liaison partner. Een jaar later, in april 2022, raakte ik tijdens het eerste PCSI Liaison Partner Event geïnspireerd door de aankondiging van het PCSI-project Security Journey Expert. Een paar maanden later resulteerde een ronde tafel over dit project in een gesprek of we als Security Academy niet in zouden kunnen bijdragen op dit vlak. Dit heeft geleid tot het project Security Behaviour Coach waarin twee cursussen zijn ontwikkeld, die we sinds september 2023 aanbieden. Echt een project met concrete producten als resultaat. En dat is precies wat PCSI zo bijzonder maakt. Het PCSI-programmateam is zeer toegankelijk. De samenwerking binnen PCSI is zeer prettig en informeel. Het is professioneel, maar met de nadruk op samen. Iedereen die meewerkt aan de projecten heeft hart voor het vak, mensen met intrinsieke motivatie om cybersecurity naar een hoger niveau te tillen door te innoveren. PCSI maakt gebruik van een kort cyclisch innovatieproces dat creativiteit stimuleert. Wij willen als Security Academy vooroplopen met nieuwe ontwikkelingen, deelnemen aan PCSI helpt ons daarbij. Dat is ook wat we gemeen hebben met andere actieve liaison partners, het zijn stuk voor stuk koplopers die inzetten op innovatie. Het deelnemen aan PCSI stimuleert ons om na te denken over onderwerpen die spelen bij onze doelgroep. Het houdt ons inhoudelijk scherp en daarnaast is het waardevol om andere mensen en bedrijven te leren kennen”, aldus Strijbos. 

Security Behaviour-opleidingen 

Het gezamenlijke Security Behaviour Coach-project heeft geleid tot twee verschillende opleidingen: een basiscursus (Security Behaviour Foundation) over de menselijke factor bij informatiebeveiliging en een vervolgcursus tot Security Behaviour Coach. “Het volgen van de tweedaagse Security Behaviour Foundation-cursus helpt je waardevolle bijdragen te kunnen leveren aan het security (awareness) proces van jouw organisatie. Stelt je in staat om risico’s en barrières van medewerkers in een proces te identificeren en te begrijpen welke barrières gewenst gedrag tegenwerken. En zorgt dat je beschikt over de kennis om door het product of proces aan te passen of een gedragsinterventie toe te passen die het gewenste gedrag bevorderen. Na het volgen van de driedaagse cursus Security Behaviour Coach ben je in staat om processen te analyseren en kwetsbaarheden te identificeren, waarbij je gedragsmatige oorzaken grondig doorgrondt, relevante informatie uit zowel kwalitatieve als kwantitatieve data af te leiden. Kun je het gedrag van eindgebruikers met betrekking tot cybersecurity beoordelen en begrijpen, op een geloofwaardige manier te communiceren met belanghebbenden in de hele organisatie en advies te geven over effectieve verbeteringen of gedragsinterventies die de impact van kwetsbaarheden minimaliseren. We zijn trots op deze cursussen en de deelnemers zijn tevens enthousiast. We hebben de trainingen na de ontwikkeling meteen kunnen testen bij PCSI-core partner Achmea. Dat is ook een voordeel van de samenwerking binnen het PCSI”, benadrukt Strijbos  

Uitdagingen & kansen voor de toekomst 

Volgens Strijbos is een van de uitdagingen dat cybersecurity heel breed is. “Het PCSI maakt gebruik van het zelfontwikkelde Security Radar, dat een up-to-date overzicht geeft van de trends die PCSI-partners zien als degenen met de grootste impact. Dat laat wel zien hoe breed ons vakgebied is én hoe snel het innovatielandschap van cybersecurity verandert. Mensen zien cybersecurity vaak als een onderdeel van IT, maar IT is in feite een onderdeel binnen security. Het is dan ook een uitdaging om iedereen te laten beseffen dat je alle onderdelen van cybersecurity op orde moet hebben; de technologie, proces- en menskant. Als je slechts op één daarvan focust dan kom je er niet. Door samen te werken kunnen we wel vooruitgang bewerkstelligen. Juist daar ligt de impact van PCSI, door te kijken waar een bijdrage geleverd kan worden op het brede palet aan risico’s en kansen. Dat is meteen ook de reden waarom core partners investeren, samen lukt het om voor elkaar te krijgen wat alleen niet lukt. Verschillende expertises en visies die samenkomen in een project versterken elkaar. De naam Partnership for Cyber Security Innovation (PCSI) is dan ook precies passend. De P van partnership is goed voelbaar, C en S spreken voor zich en de I van innovatie is waar het om draait”, stelt Strijbos. 

“Ik hoop dan ook dat het PCSI nog lang op deze manier doorgaat en er zich meer core partners zullen aansluiten. Niemand heeft iets aan versplintering binnen cybersecurity. Ik denk dat ook bijvoorbeeld het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) en het Digital Trust Center (DTC) gebaat zouden zijn bij samenwerken met PCSI. Maar ook voor grote bedrijven als Philips, AkzoNobel en DSM zou deelname aan PCSI zeer waardevol zijn, verwacht ik. Kleinere partijen die nog geen liaison partner zijn zou ik willen aanraden langs te komen, bijvoorbeeld tijdens het partnerevent, en te kijken wat je kunt halen of bijdragen. Al bestaande PCSI-liaison partners die nog niet heel actief zijn zou ik de boodschap willen meegeven te kijken naar de mogelijkheden dat wel te doen want dat levert je als organisatie veel op. Tot slot hoop ik dat alle partners elkaar blijven stimuleren. Want de I staat naast innovatie ook zeker voor inspiratie”, besluit Strijbos. 

Beeldmerk PCSI
PCSI is een samenwerking van
    ABN-AMRO Achmea Belastingdienst ING TNO