Achter de schermen bij liaison partner CFLW Cyber Strategies


‘Samenwerken aan een veilige cyberspace’

Maandag 14 april 2025 organiseert PCSI de vierde editie van het PCSI Liaison Partner Event. Een dag vol kennisuitwisseling, samenwerking en inspiratie. In aanloop naar het event komen een aantal liaison partners aan het woord. Hier legt Mark van Staalduinen (oprichter en managing director van CFLW Cyber Strategies) uit waarom zijn bedrijf toegetreden is tot het PCSI-netwerk en welke impact hij gezamenlijk hoopt te kunnen realiseren.

CFLW probeert de kloof tussen onderzoek en toepassing te overbruggen door baanbrekend onderzoek om te zetten in praktische oplossingen voor cybersecurity-uitdagingen. “Het is onze ambitie om strategische inzichten en operationele perspectieven te bieden op complexe cybersecurity-uitdagingen die worden gesteld door opkomende technologieën zoals Dark Web, Crypto-Assets, Decentralized Cryptography en Artificial Intelligence (AI). We hebben operationele ervaring in de internationale veiligheidsgemeenschap, diepgaande kennis van nieuwe technologieën en een gebruikersgerichte co-creatiestrategie”, vertelt Mark van Staalduinen.

Logische stap

CFLW is sinds kort liaison partner van PCSI. “Maar het contact met betrokkenen binnen PSCI gaat is er al veel langer. Ik ken onder andere Reinder Wolthuis (programmamanager van het PCSI) vanuit de tijd dat ik bij TNO werkte. De lijntjes zijn kort en we werken als CFLW al jaren met TNO samen. Zo hebben we het Dark Web Monitor-concept uit de koker van TNO doorontwikkeld tot een operationeel product dat inmiddels wereldwijd wordt gebruikt. Daarnaast zijn we op dit moment bezig met een pilot van een andere concept van TNO: BigPhish. Dat is een cybersecurity applicatie om de illegale ontwikkeling en inzet van phishingwebsites te bestrijden met specifieke use cases op het gebied van preventie, real-time intelligence en wayback machine. Doel van deze pilot is om BigPhish operationeel, technisch volwassen en toekomstbestendig te maken om een veiliger internet te realiseren. We zijn dus gewend om de vertaling van proof of concept naar daadwerkelijk product op de markt te maken. Deze twee voorbeelden bevinden zich voornamelijk op het vlak van politie en justitie. We hopen dit soort projecten ook meer voor de corporate markt doen, bijvoorbeeld samen met PCSI. PCSI is een ontzettend mooi ecosysteem, met sterkte partners, mooie tools en voldoende potentiële ideeën om verder te ontwikkelen. Ik ben dan ook heel blij dat we bij het PSCI-netwerk zijn aangesloten. Dat was voor ons niet meer dan een logische stap”, aldus Van Staalduinen.

Puur op de inhoud

“De samenwerking met PCSI is dus nog nieuw, maar we weten wat we kunnen verwachten. Het liefst zouden we zien dat de samenwerking uiteindelijk leidt tot een stuk technologie dat we naar de markt kunnen brengen en één van de core partners van als launching customer wil meedoen. Als dat niet lukt is dat geen drama, want ook het opdoen van kennis is zeer waardevol aan het participeren binnen het PCSI-netwerk. Het mooie aan de community is dat laagdrempelig kennis wordt uitgewisseld. Toegang hebben tot kennis is voor een klein, innovatief bedrijf als CFLW van enorme toegevoegde waarde. Daarnaast kunnen wij zelf ook kennis inbrengen. Wij opereren internationaal en zien en horen ook het nodige dat mogelijk interessant is voor PCSI-partners. PCSI draait puur om de inhoud, er is niet te veel poespas. Iedereen doet mee om te innoveren en is bereid om laagdrempelig, informeel maar inhoud gedreven samen te werken. Er zit een bepaalde wederkerigheid in. Als je iets inbrengt dan krijg je ook iets terug, zoals een goed ecosysteem hoort te werken. Die toegankelijkheid en betrokkenheid zorgt er voor dat we samen impact kunnen maken”, legt Van Staalduinen uit.

Uitdagingen & kansen voor de toekomst

“Onze kracht zit in het verzamelen van data en het omzetten in handelingsperspectief. We zouden dus goed kunnen bijdragen aan een project die zich op daarop richt, bijvoorbeeld op digital asset monitoring. Daar liggen kansen, maar zijn er ook de nodige uitdagingen. Tech transfer is op zichzelf een enorme uitdaging. Daarnaast zie je langzaamaan een beweging van traditionele cybersecurity – met de gedachte: ‘hek om je data heen en zorg dat de crimineel niet binnenkomt’ – naar een nieuwe aanpak die zich richt op resilience. Want als een crimineel binnen wil komen dat lukt dat uiteindelijk wel. Maar als dat gebeurt is het zaak dat zo snel mogelijk te detecteren en te handelen om schade te voorkomen. Wij zitten net als de rest van de sector ook in de overgang. AI is tevens onderdeel van die digitale transitie. Het is interessant om te zien hoe de transitie de komende jaren vorm gaat krijgen, want nu staat die nog in de kinderschoenen. Als PCSI zullen we hier gezamenlijk onze weg in moeten vinden. Het bouwen van een stevige community kan ons daarbij helpen. Daarbij is elkaar regelmatig zien belangrijk, want vanuit die continuïteit en regelmaat ontstaat vertrouwen. En van daaruit kan weer kennisuitwisseling en business ontstaan. Komen tot een veiliger internet is iets wat niemand alleen kan doen, we zullen samen moeten werken aan deze missie. Daarin hebben wij, net als een heleboel anderen een rol. Ik hoop en verwacht dat de samenwerking met PCSI synergie oplevert die kan bijdragen aan een veiliger digitaal Nederland. Ben je nog niet bij PCSI betrokken als partij binnen de cybersecurity, sluit je aan en draag bij aan een veiligere digitale toekomst”, besluit Van Staalduinen.

Beeldmerk PCSI
PCSI is een samenwerking van
    ABN-AMRO Achmea Belastingdienst ING TNO